Principer för befrielse från skolgång

Lojo stads förvaltningsstadga 29.10 §
Bildningsdirektören har beslutanderätt när det gäller

3. avbrytande av fullgörandet av läroplikten för viss tid eller tills vidare
Grundskolans rektor har beslutanderätt när det gäller

9. befrielse av elev från skolgång på grunder som nämnden har fastställt

  • Beträffande frånvaro som omfattar 1–3 dagar beslutar klassläraren eller klasshandledaren om befrielsen. Man kan komma överens om detta direkt med läraren till exempel med ett Wilma-meddelande.
  • Om frånvaron varar över 3 dagar men högst en månad fattar skolans rektor beslut om befrielsen. Om befrielse från skolgång ansöks via fliken Ansökningar och beslut i Wilma.
  • För frånvaro som varar över en månad (utan avbrytande av läroplikten) fattar rektor beslutet om befrielse. Om befrielse från skolgång ansöks via fliken Ansökningar och beslut i Wilma.
  • För frånvaro som varar över en månad (avbrytande av fullgörande av läroplikten för viss tid eller tills vidare) fattas beslutet av bildningsdirektören. Om avbrytande av fullgörande av läroplikten för viss tid eller tills vidare ansöks via en separat blankett på Lojo stads Peda.net-webbplats.

Eleven beviljas befrielse från skolgång enligt rektors prövning. Vårdnadshavarna svarar för att elevens studier framskrider under befrielsen, men vårdnadshavarna kan med läraren komma överens om hur elevens inlärning ordnas under befrielsen. Läraren har inte skyldighet att planera elevens studier för frånvarotiden.

Befrielse från skolgång förutsätter att man med lärare som ansvarar för elevens bedömning på förhand har kommit överens om hur eleven ska påvisa sitt kunnande om detta tidsmässigt infaller under frånvaron. Utbildningsarrangören ordnar inte distansundervisning.

Exempel:

Eleven åker under läsåret (pågående grundläggande undervisning) utomlands för kortare tid än en månad:

  • Beslut om befrielse från skolgång fattas av skolans rektor. Ansökan via fliken Ansökningar och beslut i Wilma.
  • Den nuvarande skolan kvarstår som elevens skola, och fullgörandet av läroplikten avbryts inte.

Eleven åker under läsåret (pågående grundläggande undervisning) utomlands för längre tid än en månad:

  • Vårdnadshavaren ska så fort som möjligt meddela skolan (klassläraren eller klasshandledaren) om eventuella ändringar i skolgången.
  • Utbildningsarrangören har inte skyldighet att skriva betyg på andra språk än skolans språk. Om en eventuell utländsk skola förutsätter officiella betygsöversättningar är det vårdnadshavarnas sak att ombesörja detta.
  • När eleven efter sin utlandsvistelse återvänder har hen rätt att komma tillbaka till sin närskola.
  • Eftersom boendekommunen ska övervaka att studierna framskrider är hemundervisning inte möjlig under en utomlandsvistelse. Mer information finns i anvisningen Kotiopetuksen periaatteet Lohjalla (”Principerna för hemundervisning i Lojo”).

Eleven flyttar utomlands och skall studera enligt den finländska läroplanen

  • När eleven övergår exempelvis till skolan Aurinkorannan suomalainen koulu i Spanien kan det jämföras med ett skolbyte i Finland.
  • Finländska grundskolor som är verksamma utomlands hittas på Utbildningsstyrelsens webbplats.
  1. Avgång från skolan för viss tid eller varaktigt
    – Vårdnadshavaren meddelar klassläraren eller klasshandledaren skriftligt till exempel med ett Wilma-meddelande om avgång från skolan för viss tid eller varaktigt.
    – Rektorn fattar beslut om avgång.
    – Elevens avgång avbryter inte läroplikten.
    – Om eleven har avgått från skolan varaktigt, måste hen ansöka om elevplats i den grundläggande utbildningen på nytt då hen återvänder till Finland.
    – Skolan ger eleven ett skiljebetyg, elevkort och timfördelningen för Lojo stads grundläggande utbildning.

Eleven åker utomlands mitt under läsåret (pågående grundläggande undervisning) och studerar utomlands i en lokal skola som inte har undervisnings- och kulturministeriets tillstånd att ordna utbildning

(t.ex. Europaskolor, lokala skolor eller Finlandsskolor)

  1. Avbrytande av läroplikten
    – Avbrytande av läroplikt kan ansökas om för frånvaro som varar över en månad. Blankett för anmälan om avbrytande av läroplikt finns på Lojo stads Pedanet-webbplats.
    – Ingen särskild anmälan om frånvaron behöver lämnas in via Wilma.
    – Skolan ger eleven ett skiljebetyg, elevkort och timfördelningen för Lojo stads grundläggande utbildning.
  2. Avgång från skolan för viss tid eller varaktigt
    – Vårdnadshavaren meddelar klassläraren eller klasshandledaren skriftligt till exempel med ett Wilma-meddelande om avgång från skolan för viss tid eller varaktigt.
    – Rektorn fattar beslut om avgång.
    – Elevens avgång avbryter inte läroplikten.
    – Om eleven har avgått från skolan varaktigt, måste hen ansöka om elevplats i den grundläggande utbildningen på nytt då hen återvänder till Finland.
    – Skolan ger eleven ett skiljebetyg, elevkort och timfördelningen för Lojo stads grundläggande utbildning.

Eleven flyttar utomlands varaktigt

  • Vårdnadshavaren meddelar klassläraren eller klasshandledaren skriftligt om ärendet till exempel med ett Wilma-meddelande.
  • Rektorn fattar beslut om avgången.
  • Läroplikten avslutas.
  • Skolan ger eleven ett skiljebetyg, elevkort och timfördelningen för Lojo stads grundläggande utbildning.

Eleven återvänder till Finland

  • Vårdnadshavaren ska i ett så tidigt skede som möjligt kontakta skolans rektor eller stadens utbildningsförvaltning.
  • Nivån på de kunskaper och färdigheter eleven inhämtat utomlands kartläggs genom samtal med eleven och föräldrarna, och vid behov också genom prov och andra slag av påvisande.
    • Det är önskvärt att vårdnadshavarna har med sig de betyg som eleven fått utomlands, liksom övrigt material som anknyter till studierna.
    • Vitsorden i utländska betyg är alltid inte direkt jämförbara med vitsorden i finländska betyg, eftersom undervisningens mål, innehåll och omfattning samt bedömningspraxis för lärokurserna i olika läroämnen kan avvika från motsvarande i Finland (till exempel studier i konst- och färdighetsämnen).
  • Elever som flyttar eller återvänder till Finland placeras ofta i den årskurs som motsvarar deras ålder.
  • Eleven kan framskrida i sina studier enligt det egna studieprogrammet (årskursintegrerad undervisning). Genom detta arrangemang möjliggörs den flexibilitet som eleven behöver för att kunna studera de för alla gemensamma läroämnena.
  • Den återvändande eleven kan även fullgöra lärokursen inom den grundläggande utbildningen eller en del av den i en särskild examen som avses i lagen om grundläggande utbildning och förordningen om grundläggande utbildning. Om en elev till exempel avlägger ett konst- eller färdighetsämne som särskild examen, är det möjligt att differentiera undervisningen i samband med valfria timmar i konst- och färdighetsämnen eller parallellt vid studier i ett valfritt fördjupande ämne i läroämnet i fråga.

Källor: Utbildningsstyrelsen

PDF: Principer för befrielse från skolgång

 

Related to the subject: