Töllinkoski damm i Pusula går undan för utrotningshotade vandringsfiskar


Rivningsarbeten för Töllinkoski damm pågår. Syftet med projektet är att återställa åfåran, som täcks av dammen, till ett forsområde och habitat för utrotningshotade vandringsfiskar. Den fritt strömmande forsen vid Tölli blir ett utmärkt naturområde då den slutförs.

Måndagen 19.8.2024 inleddes rivningsarbeten för Töllinkoski damm. Med hjälp av arbetena återställs det värdefulla åavsnittet närmare till sitt naturliga tillstånd. Den rensade åfåran återställs till ett forsområde på cirka en halv kilometer för att få mer habitat för utrotningshotade vandringsfiskar. Dammar och årensningar är den största orsaken till att nästan alla vandringsfiskarter är utrotningshotade i Finland. Detta beror på att dammar hindrar vandringsfiskar från att resa till reproduktionsområden. Samtidigt har reproduktionsområden förstörts.

”Dammen började vara i dåligt skick, och det var jobbigt att underhålla den. Dessutom väckte det oro att sedimentet spred sig till nedre loppet. Därför började rivningen och ersättandet av dammen med forsområdet att se ut som ett väldigt lockande alternativ”, berättar andelslaget Töllin-Mylly-Osuuskuntas vice ordförande Tuomas Mattila, som svarar för rivning av dammar.

I sinom tid byggdes dammen för att elektrifiera kvarnen och byn, och den har inte använts i årtionden. Dammen har också försämrat det hydrologiska och ekologiska tillståndet i Pusulanjoki-Myllypuro-vattendraget. Pusulanjoki och Nummijoki, som längre söderut förenas med Pusulanjoki, är till sina kulturlandskap och naturvärden de mest betydande vattenområdena i Kariså. Årutten har talrika forsar som används som kvarnställen och som dämts upp och rensats. Efter att Töllinkoski damm har rivits och forsområdet återupprättats blir Pusulanjoki, Nummenjoki, Lojo sjö och Hiidenvesi ett enhetligt vandringsområde för fiskar.

Projektet leds av andelslaget Töllin-Mylly-Osuuskunta och finansieras av jord- och skogsbruksministeriets NOUSU-program samt WWF Finland. WWF:s finansieringsandel möjliggörs av Lassi Leppinens stordonation till WWF. Västra Nylands vatten och miljö rf har deltagit i projektet och främjat det som en del av LUUVIRSU-projektet som finansieras av vattendragsvisionen Lohikalat Karjaanjokeen och NTM-centralen i Nylands program för effektiverat vattenskydd. Föreningen Vårdförening för strömvatten rf har varit sakkunnig i projektet och även iståndsatt Töllinkoski. Ansvaret för planeringsarbetet ligger hos Watec Oy. De stenar som används i återställandet donerades av Rudus Oy.

Läs mer: https://wwf.fi/uutiset/2024/08/tollinkosken-pato-vaistyy-uhanalaisten-vaelluskalojen-tielta/

Källa: WWF/Heidi Volotinen
Bild: Juha-Pekka Saarelainen, Watec Consulting Oy, Tölli arbetsplats för dammrivning tisdagen 27.8.2024.

Relaterade nyheter:

Share This