Gymnasieeleverna återvände till Pohjolanmäki!


Gymnasieeleverna i Lohjan yhteislyseo återvände till studierna idag 8.8.2024.

Gymnasiet Lohjan yhteislyseon lukio ligger på ett synligt ställe i Pohjolanmäki intill stadshuset Monkola. Alltifrån den bra början sedan 1914 är gymnasiet en fast del av Lojos historia. År 1954 uppfördes en skolbyggnad i funkisstil i Pohjolanmäki. Byggnaden är planerad av arkitekten Aarne Ervi, har rymliga lokaler och var Nordens största läroverksbyggnad då den färdigställdes. Till sin arkitektur är byggnaden värdefull och därför även skyddad.

Skolan sanerades grundligt 1988 då den i sin helhet blev kvar för gymnasiets bruk. Vuxenlinjen i Lojo gymnasium inledde sin verksamhet i samma lokaler 1991. Vid omfattande inomhusluftsundersökningar 2017 visade byggnaden i Pohjolanmäki sig att vara i ett sämre skick än vad som antogs. Således flyttade skolan 2018 till tillfälliga lokaler i Strandparken. Renoveringsbehoven var storskaliga – byggnaden kunde renoveras men krävde omfattande rivningsarbeten och ombyggnader.

Coronasituationen som rådde i början av 2020-talet förde med sig ändringar i skolvärldens funktionssätt. Äran för anpassningen och det utförda arbetet hör till varje ungdom. Äran hör även till rektorerna, lärarna och den övriga personalen som visade otrolig flexibilitet.
Nu när fem och ett halvt år har gått efter att renoveringen blev klar återvände eleverna ”hem” till Pohjolanmäki.

Vi önskar solsken och en trevlig hösttermin till alla elever och studerande som studerar i Lojo!

bild: LYLL

Relaterade nyheter:

Share This