Förhoppningsvis kommer ni att ha några roliga och lärorika stunder med Goddag-Hej på dej! materialet.
Bekanta er gärna med hela materialet på förhand och planera er tidsanvändning. Välj de avsnitt och/eller teman som intresserar er mest eller som passar in i er undervisning.
Beräkna c. 3 lektioner för introfilm, högläsning, föremål/bilder, diskussion och en till två aktiviteter. Om möjligt gör ytterligare aktiviteter på andra lektioner eller vid andra tillfällen. Anpassa tidsanvändningen och uppdelningen av materialet efter era behov och möjligheter. Visa gärna bilder och föremål samtidigt som ni högläser. De ökar förståelsen för orden och berättelsen.
Aktiviteterna är planerade så att de täcker olika ämnesområden och de har olika svårighetsgrad. Ni kan själva förenkla, försvåra eller göra om dem så att de passar er grupp.
Materialets informanter fick berätta om de festseder som de upplever som specifikt svenska i Lojo. De nämnde lillajul, Lucia, påskhäxtraditionen, midsommar, Svenska dagen och kräftskivor. De två sistnämnda ingår inte i detta material, som är riktat till barn.Sångleksfilmerna i materialet får användas som inspiration och bakgrundsmaterial för lärare och personal samt visas för eleverna endast i inlärningssyfte. Filmerna är inspelade på Lojo Museum med spelman Ingolf Backman på dragspel, folkdansinstruktör Cilla Törnblom-Backman och museets personal Suvi Laine, Elina Ontero, Annamari Juvonen-Eskola och Matti Mäki samt sommarjobbarna Wilma Niemi och Roope Sivonen.
Musikinspelningarna till sånglekarna ”Det kom ett herrskap ifrån en ö”, ”Min man var en konstig man” och ”Vill ni veta huru bonden” är inspelade av Finlands Svenska Folkdansring och finns på CD – skivan ”Kom ska vi dansa – kom ska vi sjunga”. ”Morsgrisar är vi allihopa” och ”Sju glada flickor i en ring” är inspelade på Lojo Museum. Ingolf Backman spelar dragspel och Cilla Törnblom-Backman sjunger. Musikinspelningarna bör användas som inspiration och för inlärning av melodier och ord. Inspelningarna hittar ni via QR-koderna i häftet eller på aktivitetskorten samt på nätet.
I avsnittet Traditionspåsen ingår följande teman:
Om du har frågor kontakta Lojo Museum:museo@lohja.fi, 044 369 4204