Svårare: Vad ska vi fira?

Lojosamfundet: Midsommarstång på Hittis

Hej på dej, jag heter Musen Robban och jag har under många år jobbat på Lojo museum och tagit hand om de gamla sakerna och på senare år har jag fått hjälpa många besökare. Jag har hört av mina musvänner om den flitiga flickan Sofia som för ungefär 165 år sen började arbeta i Prästgårdens trädgård när prästen ännu bodde här. Hon var bara 10 år då. Hon rensade ogräs, plockade stenar och inne klippte hon matt-trasor. Mössen hjälpte också till i trädgården, kanske mest med att äta äpplen och bär.

På den tiden ordnade man också fina fester i Prästgården t.ex. Fredriks namnsdagskalas. Prästen Gustaf Fredrik Helsingius lät förresten bygga huvudbyggnaden som nuförtiden är museum. För ungefär 100 år sen ordnade olika föreningar en massa fester, här i Lojo ofta på Åsvalla.

Nu har jag inte varit på fest på länge. Det skulle nog passa med en fest just idag, men vad ska vi fira?

Nu kommer jag att tänka på att de som talar svenska här i Lojo brukar fira lillajul den sista lördagen i november. Förr tog många in en lillajulsgran och barnen fick kanske ett litet paket och julpynten söktes fram. Och sen kommer Lucia den 13 december. Oh, hon är så vacker i sin vita skrud och med stearinljus i håret. Hon sprider ljus och glädje med sitt följe när vintern är som mörkast. Efter fastlagstisdagen är det inte långt kvar till påsk. I museets trädgård ser jag harar nästan varje dag, men påskharen har jag aldrig sett. Jag älskar påskmat, mmm, memma, ägg och chokoägg! Ibland hittar jag ett ägg i en av mina sockor på påskdagen. Men jag kommer nog ihåg att spara lite påskgodis åt alla barn som är utklädda till påskhäxor och kommer på besök på skärtorsdagen eller påsklördagen. Sen blir det vår och sommar. Syrénerna och liljekonvaljerna doftar, hundflokorna och äppelträden blommar. På midsommaraftonen är det fest. På Hitis herrgård och på Hasseludden dansade alla förr sånglekar runt midsommarstången och kanske någon gör det ännu. Stången kan vara klädd med blomsterkransar och björkris eller med pappersrosor eller varför inte med ostbågar?

Äsch, nu är det ju ingen av de här festdagarna idag. Och inte tror jag att jag har födelsedag heller, för jag vet ju inte exakt när jag är född. Kan ni hjälpa mig att hitta på något att fira?

Jag vill ha ett stort kalas! I herrgårdarna fick de finklädda barnen förr vara med om fina fester med blomsterdanser och pianomusik och i stugorna firade man med lekar och dans. Ute kan vi leka ”10 pinnar på ett bräde”, ”Bro, bro brella” eller hoppa twist eller hopprep.

Om det regnar måste vi vara inne och då kan vi leka ”Inte röra golvet” eller ”Kurragömma”. Till sist får man något gott att äta, förr åt man plättar och bullalängd och drack saft på kalas.

Jag älskar att dansa men jag kan inte vals och polka så det får bli ringlekar. Jag tycker om ”Min man var en konstig man” för den är så tokig och ”Vill ni veta huru bonden” för den handlar om mat.  Många Lojobor kommer ihåg ”Sju glada flickor i en ring”. I den får man välja danskompis och då väljer jag min fru Signe.

Sen vill jag gärna få ett paket också. Människobarnen har alltid blivit glada när de fått paket. Många kommer ihåg och har kvar sin favoritpresent trots att de nu är gamla: en nalle, en bil eller en hemmagjord dockvagn. Förr tyckte man att det som var köpt från butiken var finare än det som var hemlagat, men jag tycker precis tvärtom.

Finemang, nu vet jag! Vi kan ju hålla namnsdagskalas, precis som de gjorde förr. Vi måste bara kolla i almanackan vem som har namnsdag idag.

Sen hoppas jag få ett fint gratulationskort i museets postlåda. Förr fick jag en massa kort: nyårskort, julkort, påskkort, kort av vänner som ville fråga något och vykort från deras resor. Och jag skickade förstås kort åt alla jag kände och mina släktingar så de blev många, ska ni veta. På den tiden fanns det få telefoner eller också var det dyrt att ringa. Nåja, nu det nog bäst att jag börjar förbereda nästa högtid. Grattis och Lycka till!

 

Related to the subject: