Förhoppningsvis kommer ni att ha några roliga och lärorika stunder med Goddag-Hej på dej! materialet.
Bekanta er gärna med hela materialet på förhand och planera er tidsanvändning. Välj de avsnitt och/eller teman som intresserar er mest eller som passar in i er undervisning.
Beräkna c. 3 lektioner för introfilm, högläsning, föremål/bilder, diskussion och en till två aktiviteter. Om möjligt gör ytterligare aktiviteter på andra lektioner eller vid andra tillfällen. Anpassa tidsanvändningen och uppdelningen av materialet efter era behov och möjligheter. Visa gärna bilder och föremål samtidigt som ni högläser, för att öka förståelsen för orden och berättelsen.
Aktiviteterna är planerade så att de täcker olika ämnesområden och de har olika svårighetsgrad. Ni kan själva förenkla, försvåra eller göra om dem så att de passar er grupp.
Bakgrundsmaterialet till Berättelsesnurran är samlat ur Lojo Museums arkiv, SLS arkiv och publikationsserien Finlands svenska folkdiktning samt befintlig litteratur. Samtliga uppteckningar är gjorda i Lojo. Projektkoordinatorn har valt ut material utgående från informanternas minnen och pedagogiska aspekter.
I avsnittet Berättelsesnurran ingår följande teman: