Lagstiftningen och tjänsterna för sysselsättning och integration förnyas för närvarande. Från och med början av 2025 överförs organiseringsansvaret för arbetskraftservice från staten till sysselsättningsområden som kommunerna bildar. Med reformen överförs från och med början av 2025 ungefär 100 olika tjänster och uppdrag inom AN-tjänsterna, närings-, trafik- och miljöcentralerna och UF-centret från staten till kommunerna.
I integrationsreformen ökar kommunens roll i främjandet av integration. Målet med reformen är att förstärka invandrarnas sysselsättning, färdigheter som stöder sysselsättning, språkkunskaper och delaktighet i samhället.
Dessa reformer kallas för TE24- och KOTO24-reformer.
Lojo och Högfors kommer att tillsammans utgöra ett sysselsättningsområde.
Målet med reformen är att tjänsterna kommer närmare arbetssökande- och företagskunderna, möten mellan arbete och anställda effektiviseras, sysselsättningstjänsterna blir en del av kommunernas ekosystem och AN-tjänsterna bindas starkt ihop med utvecklandet av kommunernas livskraft. Strukturerna i Lojos och Högfors arbetskraft och sysselsättning är mycket likartade. I utvecklingen av tjänsterna kommer olika kundgrupper och deras tjänstebehov att beaktas. Verksamhetsställena i sysselsättningsområdet kommer att grundas i de båda städerna.
Finansieringen av sysselsättningsområdet överförs från staten till kommunerna som statsandel med allmänna budgetmedel. En del av statens anställda överförs 1.1.2025 till Lojo stad som överlåtelse av företag. Lojo stad verkar som ansvarskommun i sysselsättningsområdet enligt kommunallagen.
Till grund för beredningen av sysselsättningsområdet ligger ett samarbetsavtal och en organiseringsplan som fullmäktige i Lojo och Högfors godkände hösten 2023. Det ansvariga gemensamma organet i sysselsättningsområdet är AN-nämnden som kommer att bildas under våren 2024. Nämnden består av fem medlemmar, av vilka tre är från Lojo och två från Högfors.
Lagen om främjande av integration förnyas så att den beaktar riksdagens förutsättningar för främjande av integration och den ändrade verksamhetsmiljön. Den nya lagen ersätter den nuvarande giltiga lagen med samma namn. Den förnyade integrationslagen (681/2023) träder i kraft 1.1.2025 samtidigt med reformen av AN-tjänsterna. Målet med integrationslagen är att förstärka integration för de invandrare som står utanför arbetskraft, tydliggöra olika aktörers ansvarsområden, förstärka branschövergripande samarbete och samarbete mellan organisationer och arbetsgivare samt uppdatera integrationslagen för att motsvara de ändringsbehov som överföringen av myndighetsuppdragen orsakar. Dessutom är målet med lagen att främja jämlikhet, likabehandling och positiv interaktion mellan olika befolkningsgrupper.
Till stöd för effektiv beredning av TE24-reformen har det grundats beredningsgrupper på olika nivåer. Beredningen sker i nära samarbete mellan städerna. Beredningsarbetet styrs av en styrgrupp som har i uppgift att styra, följa och stöda beredningen av helheten. Även intressegrupper kommer att involveras i beredningen.
För beredningen av KOTO24-reformen har det bildats en egen arbetsgrupp som består av tjänsteinnehavare från både Lojo och Högfors.
Vi tar gärna emot idéer för beredningen av reformerna genom den här länken.
Samverkansavtal
Organisationsplan
Arbets- och näringsministeriets webbplats för TE24-reformen
Kommunförbundets webbplats för TE24-reformen