Eeva Joenpelto -palkinto on Lohjan kaupungin jakama valtakunnallinen tunnustus, joka jaetaan joka toinen vuosi vuodesta 2024 alkaen yhdelle kotimaisella kielellä kirjoitetulle teokselle. Palkinnon arvo on 10 000 euroa.
Eeva Joenpelto -palkintoa jaettiin ensimmäisen kerran Lohjan kaupungin toimesta vuosina 1988–2004. Nyt Lohjan kaupungille saatu valtionperintö mahdollistaa kirjallisuuspalkinnon paluun 20 vuoden jälkeen.
Palkinnon tarkoituksena on kunnioittaa lohjalaisen Eeva Joenpellon (1921–2004) kirjallista perintöä. Lohjan kaupungin lisäksi Eeva Joenpelto -seura ja WSOY:n kirjallisuussäätiö ovat mukana toteuttamassa Eeva Joenpelto -palkinnon valmistelua ja toteutusta.
Kirjallisuuspalkinto ei palaa entisessä muodossa, vaan se on uudistettu täysin. Aiemmin palkinto jaettiin ulkomaalaiselle kirjailijalle, jonka tuotannon teemat olivat olleet suomalaiselle kirjallisuudelle innoittavia tai joka oli tehnyt suomalaista kirjallisuutta maassaan tunnetuksi. Uudistettu kirjallisuuspalkinto myönnetään Suomessa kotimaisilla kielillä julkaistulle teokselle, jonka ihmiskuvaus on psykologisesti tarkkanäköistä, elävää ja syväluotaavaa ja jossa tarkastellaan ansiokkaalla ja kielellisesti vaikuttavalla tavalla identiteetin, juurien ja paikallisuuden kosketuspintoja.
Eeva Joenpelto –palkinnon saajan valitsee viisihenkinen valintatoimikunta. Valintatoimikunta nimetään aina yhdeksi toimintakaudeksi kerrallaan. Valintatoimikuntaan kuuluu jäseniä sekä Lohjan kaupungilta että Eeva Joenpelto –seurasta. Nelihenkinen esiraati valitsee palkinnon ehdokasteokset.
Katso ehdokasteokset täältä.
Palkinnonjakotilaisuus Lohjan kirjallisuusseminaarissa la 8.6.2024.
Tutustu vuoden 2024 palkintoteokseen täältä.
Eeva Joenpelto –palkinnon esiraati valitsee ehdolle tulevat teokset valintatoimikuntaa varten.
Kirsi Hietanen
Äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, kriitikko, kirjabloggaaja ja kirja-aktivisti.
Merja-Liisa Karhu
FM (Yleinen kirjallisuustiede), kirjastonhoitaja Lohjan kaupunginkirjastossa.
Niko Mikkonen
Kaavoitusinsinööri Lohjan kaupungilla, aktiivinen luku- ja kirjallisuusharrastaja. Toimii myös luottamustehtävissä Lohjan ev.lut. seurakunnassa.
Annaliina Rintala
WSOY:n kirjallisuussäätiön asiamies. Säätiö vaalii kirjailija Eeva Joenpellon aineellista ja henkistä perintöä. Vuodesta 2005 säätiö on ylläpitänyt myös Joenpellon kirjailijakotia Sammatissa.
Eeva Joenpelto –palkinnon valintatoimikunta päättää palkinnon saajan ehdokkaiden joukosta.
Kai Häggman
Suomen ja Skandinavian historian dosentti Kai Häggman on kirjoittanut 2000-luvulla kuusi kirjaa suomalaisesta kulttuurihistoriasta ja kulttuuri-instituutioista. Lisäksi hän on tutkinut mm. perhehistoriaa, metsäteollisuutta ja suomalaista arkea. Häggman on toiminut pitkään myös WSOY:n Kirjallisuussäätiön hallituksen puheenjohtajana.
Tiina Mahlamäki
FT, dosentti Tiina Mahlamäki työskentelee uskontotieteen yliopistonlehtorina Turun yliopistossa. Hän tarkasteli väitöskirjassaan Naisia kansalaisuuden kynnyksellä (SKS, 2005) uskonnon, sukupuolen ja kansalaisuuden yhteenkietoutumisia Eeva Joenpellon Lohja-sarjassa. Vuonna 2009 hän julkaisi Eeva Joenpellon elämäkerran, Kuinka elää ihmisiksi (SKS). Hän on julkaissut ja toimittanut laajasti tieteellisiä artikkeleita ja tietokirjoja esimerkiksi uushenkisyydestä, esoteriasta ja luovasta kirjoittamisesta. Hänen tuorein teoksensa Neuloosi (Into 2023) on narratiivinen tietokirja neulomisen monista ulottuvuuksista. Hän on Eeva Joenpelto -seuran perustajajäsen ja tämänhetkinen puheenjohtaja.
Hanna Meretoja
Hanna Meretoja on Turun yliopiston yleisen kirjallisuustieteen professori ja kirjailija. Hän johtaa tutkimuskeskusta SELMA: Centre for the Study of Storytelling, Experientiality and Memory ja tutkimushanketta ”Syövän vastakertomukset: muovaamassa kerronnallista toimijuutta” (Suomen Akatemia, 2023–2027). Meretoja on tutkinut muun muassa kulttuurisia kertomuksia, trauman ja sairauden tarinallistamista, veden kulttuurisia merkityksiä sekä elämän ja kertomusten hiertymäpintoja. Hän on julkaissut mm. tieteelliset teokset The Ethics of Storytelling: Narrative Hermeneutics, History, and the Possible (2018, Oxford University Press) ja The Narrative Turn in Fiction and Theory (2014, Palgrave Macmillan) sekä romaanin Elotulet (2022, WSOY).
Tuulia Takalo-Eskola
FK (kotimainen kirjallisuus) Turun yliopistosta. Toiminut äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorina noin 30 vuotta, vuosina 1996–2007 Riihimäellä Pohjolanrinteen yläasteella ja vuodesta 2007 Lohjan Yhteislyseon lukiossa.
Maritta Turunen
FM (kotimainen kirjallisuus) Jyväskylän yliopistosta. Tutkintoon sisältyvät myös Tampereen yliopistossa suoritetut kirjastoalan opinnot.
Turunen on toiminut kirjastoalalla noin 38 vuotta, ja eläköityi Lohjan kaupungin kirjastotoimenjohtajan virasta 1.1.2018. Aikaisemmin hän toimi Vihdin kunnassa kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtajana sekä muissa viroissa. Turunen on työskennellyt myös Kaskisten, Laukaan, Lappeenrannan ja Kemin kirjastoissa.
Työhön on kuulunut edistää lukemista ja kirjallisuutta sekä monipuolista lukutaitoa kaiken ikäisille kuntalaisille. Turunen on ollut mukana järjestämässä kirjaesittelyjä ja -vinkkauksia, kirjallisia tapahtumia ja hankkeita sekä kirjailijavierailuja. Merkittäviä tehtäviä ovat olleet Vihdissä järjestettyjen Päivölän kirjallisuuspäivien sekä Lohjalla järjestettävien kirjallisuusseminaarien työryhmiin kuuluminen useina vuosina. Näissä suosituissa tapahtumissa on ollut mukana maan eturivin kirjailijoita ja tutkijoita.