Esteettömyysteko-kilpailu

Lohjan vammaisneuvosto järjesti jo toista kertaa Hyvä esteettömyysteko -kilpailun, johon ehdotuksia saivat esittää kaikki lohjalaiset. Ehdotukset tuli jättää 25.10.2024 mennessä.

Kiertopalkinto ja kunniakirjat luovutettiin kehitysvammaisille järjestetyssä Vammaistenpäivän karaokediskossa Puu-Anttilassa 3.12.2024. Kaupungin puolesta tervehdyksen toi Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen, vammaisneuvoston kaupungin edustaja Urpo Uotila. Kiertopalkinnon ja kunniakirjat luovutti kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Jukka Turunen ja Lohjan vammaisneuvoston puheenjohtaja Marsa Valtonen.

Ehdotuksista tuli kilpailutyöryhmän päätöksellä valituksi seuraavat tahot:

  • Kiertopalkinnon voitti Hiiden Omaishoitajat ry kolmannen sektorin tärkeänä toimijana ja merkittävän vertaistuen tarjoajana.
  • Lohjan kaupunki ja Lohjan ev.lut. seurakunta vastaanottivat tilaisuudessa kunniakirjat esteettömyyden huomioinnista omassa toiminnassaan.

Lohjan vammaisneuvoston aloitteesta Lohjalla järjestettiin hyviä esteettömyystekoja esille tuova kilpailu ensimmäistä kertaa vuonna 2023, Lohja700 -juhlavuoden kunniaksi. Kuntalaiset saivat ehdottaa palkittaviksi sellaisia kohteita tai palveluita, joissa heidän mielestään esteettömyys oli huomioitu erityisen hyvin. Kilpailun tavoitteena oli korostaa esteettömyyden keskeistä roolia jokaisen ihmisen elämässä.

Vinkkejä esteettömistä tai sellaiseksi pyrkivistä kohteista, palveluista tai toimijoista sai jättää verkkolomakkeella kesän 2023 aikana. Vastauksia saatiin yhteensä 12 kappaletta. Kilpailuraati, joka koostui kilpailutyöryhmän lisäksi kaupungin viranhaltijoista ja luottamushenkilöistä kiersi ehdolle asetettuja kohteita syys- ja lokakuun aikana. Perusteluja ehdokkaista ja tietoa viime vuoden voittajasta pääset lukemaan täällä.


Kilpailutyöryhmän kokemuksen mukaan kilpailulle asetettu tavoite herättää ihmiset huomaamaan esteettömyyden edut kaikkien lohjalaisten näkökulmasta täyttyi ja tämän perusteella päätettiin toteuttaa kilpailu vuosittain.

Invalidiliiton määritelmän mukaan esteettömyydessä on kyse ihmisten moninaisuuden huomioon ottamisesta rakennetun ympäristön suunnittelussa, toteuttamisessa ja kunnossapidossa. Esteettömyydessä ei ole kuitenkaan kyse vain liikkumisen esteettömyydestä, vaan huomioon otetaan myös esimerkiksi näkemiseen, kuulemiseen, ymmärtämiseen ja kommunikaatioon liittyvät asiat. Esteettömyydessä on kyse ajattelutavasta, oikeista asenteista ja erilaisuuden huomioon ottamisesta.

Osalle väestöstä fyysisesti esteetön ympäristö on välttämätön, mutta esteettömyydestä hyötyvät kaikki. Esimerkiksi kynnyksettömät ja portaattomat tilat, luiskat ja kaiteet sekä helposti aukeavat ovet tai hyvin huolletut kevyenliikenteen väylät hyödyttävät apuvälineen kanssa kulkevaa, ikääntynyttä, kantamuksien tai lastenvaunujen ja taaperoiden kanssa liikkuvaa.

Esteettömyys mahdollistaa muun muassa ihmisten sujuvan osallistumisen arkipäivän toimintoihin, harrastuksiin, kulttuuriin, työntekoon ja opiskeluun. Esteettömyys on yhdenvertaisuutta ja osa kestävää kehitystä.

Ympäristön tai yksittäisen rakennuksen voidaan katsoa olevan esteetön silloin, kun se on käyttäjille toimiva, turvallinen ja miellyttävä, ja kun rakennuksen kaikkiin tiloihin on helppo päästä. Esteettömässä ympäristössä tilat ja niissä olevat toiminnot ovat mahdollisimman helppokäyttöisiä ja loogisia.

Esteettömyys koskettaa meitä kaikkia. Tule mukaan edistämään yhdenvertaisuutta!

*Kansainvälisen esteettömyys- ja saavutettavuuspäivää (GAAD) vietettiin 21.5.2024. Invalidiliiton Helppo liikkua -viikkoa vietettiin 13.–19.5.2024.

#EsteettömyysTeko

 

Aiheeseen liittyvää: