Asuminen ja ympäristö

Lohjan seutu on maamme parhaita kämmekkäalueita. Kalkkipitoinen kallio- ja maaperä sekä ihanteelliset ilmasto-olot takaavat Lohjalle poikkeuksellisen monipuolisen ja arvokkaan kämmekkälajiston.

Suosituimmat:

Kämmekät

Lohjan seutu on maamme parhaita kämmekkäalueita. Kalkkipitoinen kallio- ja maaperä sekä ihanteelliset ilmasto-olot takaavat Lohjalle poikkeuksellisen monipuolisen ja arvokkaan kämmekkälajiston.


Kämmekkäkasvit – orkideat – ovat yksi maailman suurimmista kasviheimoista. Heimon lajimäärän arvioidaan olevan 12 000–30 000. Suomessa tavataan ainakin 32 kämmekkälajia. Lajeja saattaa olla enemmänkin, sillä niiden muuntelu ja risteytyminen ovat hyvin voimakkaita.

Kämmekän kukka on tavallisesti hyvin koristeellinen ja rakenteeltaan erikoinen. Varsinkin yksi kehälehdistä, jota kutsutaan huuleksi, on rakenteeltaan erilaistunut. Siinä voi olla liuskoja, kannus tai muita lisäkkeitä. Kämmekän kukka on sopeutunut hyönteispölytykseen. Tavallisesti pölyttävä hyönteinen saakin ruumiiseensa painavan siitepölylastin, joka on kämmeköillä sitoutunut yhteen kasamaisiksi, irtoaviksi pölymyhkyiksi.

Pölytyttyään kukasta kehittyy kota, jossa on erittäin runsaasti tomumaisen pieniä siemeniä. Siemenissä ei ole vararavintoa, joten ne ovat itämisensä jälkeen täysin riippuvaisia sienirihmastoista. Useammalla kämmekkälajilla onkin vain yksi tai muutama tietty sienilaji, jonka kanssa ne muodostavat sienijuuren.

Valtaosa kämmeköistä on trooppisia ja subtrooppisia. Muutama kämmekkälaji on trooppisesta alkuperästään huolimatta kuitenkin pystynyt sopeutumaan myös korkeille vuoristoniityille ja jopa arktiselle tundralle. Meilläkin on täällä Suomessa mahdollisuus ihailla muutaman kämmekkälajin kauniita kukkia ja erikoista elämää.

Kämmekät Lohjalla

Lohjan seutu on maamme parhaita kämmekkäalueita. Kalkkipitoinen kallio- ja maaperä sekä ihanteelliset ilmasto-olot takaavat Lohjalle poikkeuksellisen monipuolisen ja arvokkaan kämmekkälajiston. Lohjalla on varmuudella tavattu ainakin 16 kämmekkälajia.

Lohjalla tavatuista kämmekkälajeista valtakunnallisesti uhanalaisia putkilokasveja on neljä: punavalkku, suoneidonvaippa, tummaneidonvaippa ja sääskenvalkku. Erityisesti suojeltavia lajeja ovat punavalkku, suoneidonvaippa ja sääskenvalkku. Suoneidonvaippa on valtakunnallisesti silmälläpidettävä taantunut, tummaneidonvaippa silmälläpidettävä harvinainen ja sääskenvalkku valtakunnallisesti vaarantunut.

Valtakunnallisesti uhanalaisen tai rauhoitetun kasvin tai sen osan poimiminen, kerääminen, irtileikkaaminen, juurineen ottaminen tai hävittäminen on kielletty. Sama koskee soveltuvin osin myös siemeniä.

Alla oleva verkkonäyttely tutustuttaa katsojan kaikkiin Lohjalta varmuudella tavattaviin tai tavattuihin orkideoihin. Näyttelyn kuvat ovat lohjalaisen harrastajavalokuvaajan Veikko Vuorisen ottamia. Tekstin ovat laatineet lohjalaiset biologit Soili Vuorinen ja Tuija Sohlberg.