Vedenkulutuksen ympäristövaikutukset

Vesihuollon asiakkaat voivat omalla toiminnallaan vähentää vedenkulutuksen ympäristövaikutuksia säästämällä talousvettä ja huolehtimalla viemärin oikeasta käytöstä.



Vedensäästö on energiansäästöä

Suomessa meillä on runsaat vesivarannot eikä veden riittävyydestä ole tarvinnut olla huolissaan. Vedentuhlaus ei silti kannata, sillä vesihuolto ja käyttöveden lämmittäminen kuluttavat energiaa.

Energiaa kuluu, kun talousvettä puhdistetaan vedenpuhdistamolla, johdetaan asiakkaille vesijohtoverkostossa ja lämmitetään käyttövedeksi. Tämän jälkeen energiaa kuluu, kun likaista jätevettä johdetaan viemäriverkostossa ja puhdistetaan jätevedenpuhdistamolla.

Näin ollen vedensäästössä onkin Suomen olosuhteissa kyse energiansäästöstä ja sitä kautta kustannusten vähentämisestä, luonnonvarojen kestävästä käytöstä ja ilmastonmuutoksen hillitsemisestä. Jokaisen on järkevää miettiä, voisiko omaa vedenkulutustaan vähentää esimerkiksi ottamalla lyhyempiä suihkuja tai keräämällä sadevettä puutarhan kasteluvedeksi.

Lohjan vesi- ja viemärilaitos pyrkii omalta osaltaan kehittämään prosessejaan energiatehokkaammiksi ja lisäämään omaa uusiutuvan energian tuotantoaan. Esimerkiksi Tytyrin vesilaitoksen aurinkopaneelit ovat tuottaneet laitokselle puhdasta sähköä jo vuodesta 2017 lähtien. Voit lukea paneeleista lisää kaupungin aurinkosähkösivulta.

Viemärietiketti

Viemäri ei ole roskis. Toimimalla oikein estät epämiellyttävät ja kalliit viemäritukokset ja haitallisten aineiden kulkeutumisen jäteveden mukana luontoon.

Kaikki muu kuin wc-paperi sekä ihmisten uloste ja virtsa ovat viemärissä väärässä paikassa. Rasvat, roskat ja muu ylimääräinen aines tukkivat viemäriverkostoa eivätkä kuuluu viemäriin. Esim. wc-paperihylsyt, terveyssiteet, tamponit, pumpuli ja vanupuikot kuuluvat roskakoriin viemärin sijaan.

Varsinkaan vaaralliset jätteet eivät missään nimessä kuulu viemäriin, sillä ne kuormittavat jäteveden puhdistusprosessia heikentäen puhdistustehoa ja kulkeutuvat meillä lopulta Lohjanjärven kautta Itämereen. Myös esimerkiksi kodin pesu- ja puhdistusaineet sekä kosmetiikka lisäävät kemikaalikuormitusta vesistöissä, sillä pesuvesien mukana ne päätyvät jäteveteen.

Katso ohjeet erilaisiin arkielämän tilanteisiin Suomen vesilaitosyhdistyksen laatimasta viemärietiketistä:

 

Aiheeseen liittyvää: