Lohjan ilmastopäästöt laskivat vuonna 2023 lähes 7%

Talvinen ilmakuva Lohjasta

Lohjan kasvihuonekaasupäästöt laskivat vuonna 2023 Suomen ympäristökeskuksen julkaisemien ennakkotietojen* mukaan vuoden takaisesta 6,7%.

Päästöt laskussa energiasektorin vauhdittamana

Kuntien ilmastopäästöt ovat laskeneet vauhdikkaasti vuonna 2023 Suomen Ympäristökeskuksen julkaisemien ennakkotietojen mukaan. Kaikissa kunnissa päästöt ovat laskeneet keskimäärin 9,3 % vuoteen 2022 verrattuna. Päästöt ovat vähentyneet erityisesti energiasektoreilla, jossa kaukolämmön ja sähkönkulutuksen päästöt ovat laskeneet tuntuvasti valtaosassa Suomea.

Lohjalla päästöt ovat laskeneet vuonna 2023 ennakkotietojen perusteella 6,7 %. Kuten kansallisella tasolla, myös Lohjalla sähkö- ja sähkölämmitys ovat puhdistuneet vuoden takaisesta merkittävästi. Kaukolämmön päästöt sen sijaan kasvoivat Lohjalla hieman vuonna 2023. ”Talven pakkasjaksoista johtuvan huippuenergian käytön takia Lohjan Energiahuolto Oy Loherin päästöt kasvoivat edellisvuodesta. Valtakunnallisesti vertaillen Loherin hiilidioksidipäästöt ovat edelleen matalalla tasolla” toteaa Loherin toimitusjohtaja Markus Tamminen. Loher on hiljattain teettänyt kattavan selvityksen vaihtoehtoisista toimista, joilla fossiilisten polttoaineiden käyttöä voidaan lähivuosina entisestään pienentää kaukolämmön tuotannossa.

Lohjan ilmastopäästöt Hinku-laskennan mukaan 1990-2023 (ennakkotieto). Suomen ympäristökeskus 3.12.2024

Energiasektorin päästöjen laskiessa liikenteen ja maatalouden päästöt korostuvat. Joukkoliikenteen kehittämiseen ja päästöttömien liikkumismuotojen tukemiseen tulee seuraavina vuosina kiinnittää yhä enemmän huomiota. Myös maatalouden päästöjen pienentämiseen ja hiilinielujen vahvistamiseen on etsittävä aktiivisesti toimivia ratkaisuja.

Lohjan kaupungin ilmastotyö

Lohjan kaupunki on sitoutunut tavoittelemaan hiilineutraaliutta ja tekee monipuolista ilmastotyötä. Kaupunki on vuosina 2023 ja 2024 mm. tukenut joukkoliikenteen kehittämistä ja liikenteen sähköistymistä sekä jatkanut uusien kevyenliikenteen väylien rakentamista. Kaupunki on lisäksi panostanut energiatehokkuuteen omissa kiinteistöissään ja kaupunkitekniikan kehittämisessä. Muissakin kaupungin toiminnoissa huomioidaan ilmastonäkökulmat kattavasti; esimerkiksi kaavoitusprosessissa ilmastovaikutusten arviointi on nykyisin tärkeä työvaihe. Ilmastotyössä ei ole syytä jäädä lepäilemään myönteisestä kehityksestä huolimatta, vaan päästöjä on vähennettävä jatkuvasti hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseksi.

* E2023 on vuoden 2023 kasvihuonekaasupäästöjen ennakkotieto, jonka laskentaperiaatteet noudattelevat ALas-järjestelmän yleisiä käytäntöjä. Käytettävissä olevien aineistojen vuoksi laskentatavat eivät kuitenkaan ole täysin yhteneväiset lopullisen laskennan kanssa. Tämän vuoksi lopulliset keväällä 2025 julkaistavat tulokset voivat muuttua ennakkotiedon luvuista. Päästöt on laskettu Hinku-menetelmällä, joka on kuntien tavoitteiden seurantaan tarkoitettu oletuslaskentamalli. Menetelmä ei sisällä päästöhyvityksiä, päästökauppaan kuuluvien teollisuuslaitosten polttoaineiden käyttöä, teollisuuden sähkönkulutusta, teollisuuden jätteiden käsittelyn päästöjä eikä kuorma-, paketti- ja linja-autojen läpiajoliikennettä. Lähde: https://www.hiilineutraalisuomi.fi/fi-FI/Paastot_ja_indikaattorit/Kuntien_ja_alueiden_kayttoperusteiset_kasvihuonekaasupaastot

Artikkelikuva: Markku Levula

Lisätiedot Lohjan kaupungin ilmastotyöstä: Vastuullisuus ja ilmastoasiantuntija Meeri Hartonen, meeri.hartonen@lohja.fi

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This