Kässän talo

Kässän talo sijaitsee osoitteessa Tynninharjuntie 21, 08700 Lohja.

Kässän talon alakerta toimii kulttuuri-, taide ja juhlatilana. Alakerran tiloissa on mahdollisuus järjestää muun muassa taidenäyttelyitä, pienimuotoisia konsertteja ja teatteriesityksiä, harrasteryhmiä sekä juhlia. Alakerrassa on myös kokoustila ja keittiö. Yläkerrassa toimii Lohjan Taideyhdistys ry.

Hinnasto

Kässän talon vuoden 2025 hinnasto julkaistaan myöhemmin.

Ohjeita tilaisuuden järjestäjälle

  • Tilan vuokraaja saa avaimen kuittausta vastaan Virkkalan kirjastosta. Avainta ei saa luovuttaa muille ja se tulee palauttaa välittömästi käytön jälkeen. Mikäli avain katoaa, kuittaaja joutuu korvaamaan lukon vaihdosta aiheutuneet kulut.
  • Tilaisuudet on järjestettävä klo 8-22 välisenä aikana. Ylimenevästä ajasta on sovittava erikseen.
  • Vuokraajan tulee siivota tilat käytön jälkeen. Mikäli siivous jää Lohjan kaupungille, vuokraajalle lähetetään siivouksesta lasku.
  • Huonekalut tulee siirtää takaisin niille kuuluville paikoille. Äänentoistolaitteiston sekä irtotuolien ja pöytien paikka on takahuoneen varastotilassa.
  • Taidenäyttelyn pystyttämiseen tulee käyttää tauluille tarkoitettua ripustusjärjestelmää. Seiniin ei saa kiinnittää nauloja, nastoja, teippejä tai niittejä.
  • Tupakointi on sisätiloissa kielletty.
  • Kynttilöiden/tuikkujen käyttö sisätiloissa on kielletty. Ulkotulia ei saa polttaa rakennuksen läheisyydessä.
  • Tilasta poistuttaessa on huolehdittava siitä, että mitään sähkölaitteita ei ole kytkettynä ja kaikki ikkunat ja ovet ovat suljettuja.
  • Käyttäjän tulee kulkea aina pääsisäänkäynnistä, jonka tuulikaapissa on hälytinlaitteet. Hälytinlaitteet kytketään pois päältä välittömästi sisään tullessa ja kytketään jälleen päälle talosta lähdettäessä.

Mitä talosta löytyy?

  • Tilojen maksimihenkilömäärä on 100 henkilöä. Mukavasti tiloihin mahtuu noin 50-80 henkilöä.
  • Tuolit ja pöydät n. 100:lle henkilölle
  • Äänentoistolaitteisto ja käyttöohjeet
  • Flyygeli (Vuokrattava erikseen, avaimen saa Virkkalan kirjastosta)
  • Kahviastiasto n. 100:lle henkilölle
  • Isot termoskannut
  • Keittiö on varustettu jääkaapilla, uunilla ja liedellä, tiskikoneella ja kahvin- sekä vedenkeittimellä

Tapahtuman näkyvyys

Jokainen  tapahtumanjärjestäjä voi lisätä oman tapahtumansa tiedot maksutta VisitLohjan tapahtumakalenteriin täällä.Lohjan Matkailu ja paikallislehdet tekevät tapahtumakalenterissa olevista tapahtumista nostoja omissa kanavissaan.

Lohjan paikallislehdet, Länsi-Uusimaa ja Ykkös-Lohja, ottavat vastaan maksuttomia lehtitiedotteita. Lehdistä voi myös ostaa ilmoitustilaa.

Varaukset ja tiedustelut: 

Virkkalan kirjasto
puh. 044 369 5602 (ma-to klo 12-19, pe 10-17)
kirjasto.virkkala@lohja.fi

Laskutus- ja hankinta-asiat:

Sara Ertek
kulttuurituottaja
puh. 044 361 1130
sara.ertek@lohja.fi

 

Kässän talossa toimii aktiivisesti Virkkalan Kulttuurin Ystävät – Virkby Kulturvänner ry. He järjestävät tiloissa runsaasti tapahtumia. Heidän toimintaansa pääset tutustumaan yhdistyksen verkkosivuilta tästä linkistä.

Jakob Kronqvist (1835-1893), talollinen ja sahanomistaja Virkkalasta, oli kotoisin vaatimattomista oloista Pietarsaaresta. Hän lähti nuorena maailmalle ja ajautui Lohjalle. Lohjalla asuessaan hän toimi muun muassa kirvesmiehenä.

Kronqvist vaurastui vuosina 1872-1873, jolloin Hanko-Hyvinkään rataa rakennettiin. Vaurastumisen taustalla olivat Jakob Kronqvistin saamat urakat, ja hän toimitti mm. puutavaraa rautatien laskuun. Saamansa voitot Jakob Kronqvist sijoitti Kässän alueella sijainneeseen Virkkalan höyrysahaan.

Vähitellen saha siirtyi kokonaan Jakob Kronvqvistin omistukseen, ja vuonna 1878 hän muutti perheineen Kässään. Tuolloin Kässän nykyinen päärakennus lienee valmistunut Jakob Kronqvistin itse tekemien piirustusten mukaisesti. Rakennus on tyyliltään ajan muodin mukaisesti uusrenessanssin nikkarityyliä runsaine listoituksineen, panelointeineen ja lehtisahauskoristeluineen.

Jakob Kronqvist kuoli vuonna 1893 keuhkotautiin 57 vuoden iässä. Leski Sofia Kronqvist jäi asumaan Kässän päärakennukseen, ja hänen lisäkseen talossa asustivat lapset perheineen. Sekä Jakob että Sofia Kronqvist on haudattu Pyhän Laurin hautausmaalle Lohjalle.

Vuonna 1909 Kässään asettui uusi omistaja, talollinen Karl Gustaf Långstedt Maksjoelta. Kässä oli Långstedtin omistuksessa vuoteen 1920 asti, jolloin se siirtyi Lohjan Kalkkitehtaan omistukseen. Päärakennus oli useiden perheiden asuinkäytössä, ja vuosien 1927-1928 lakon aikana joukkomajoitettiin Kässän päärakennuksen kolmeen kerrokseen pohjalaisia lakonmurtajia.

Kässän päärakennuksesta tehtiin vuonna 1930 Lohjan Kalkkitehtaan ja Lohjan kunnan sairaala. Lokakuussa 1930 tilava ja ajanmukainen Virkkalan sairaala avasi ovensa. Sairaalassa oli 14 vuodepaikkaa ja henkilökuntaan kuuluivat lääkärin lisäksi hoitajatar, vahtimestari ja siivooja. Suurin osa potilaista tuli Etelä-Lohjalta, mutta myös lähiseutujen asukkaita hoidettiin. Potilaita oli paljon, ja esimerkiksi vuonna 1935 Virkkalan sairaalassa hoidettiin 526 potilasta. Uuden sairaalan valmistuttua vuonna 1959 Lohjan keskustaan muuttui Virkkalan sairaala vähitellen tarpeettomaksi. Kunnanhallitus päätti lakkauttaa Virkkalan sairaalan toiminnan vuoden 1970 kesäkuun loppuun mennessä.

Vuonna 1990 Oy Lohja Ab (Lohjan Kalkkitehdas) lahjoitti rakennuksen Lohjan kunnalle. Kässän päärakennus korjattiin perusteellisesti, ja kunnostustyö valmistui vuonna 1994. Alusta lähtien rakennus oli tarkoitettu kulttuurikäyttöön, ja 1990-luvulla siellä oli Lohjanseudun kuvataidekoulun toimintaa, kaupungin kesänäyttelyitä ja konsertteja. Kässän taloa suunniteltiin 2000-luvun alussa päiväkodiksi. Rakennus haluttiin pitää kulttuurikäytössä, ja keväällä 2006 syntyi kansanliike, josta kehkeytyi Virkkalan Kulttuurin Ystävät – Virkby Kulturvänner ry. Uusi yhdistys pääsi kaupungin kanssa sopimukseen, ja Kässä on säilynyt kulttuuritalona tähän päivään saakka.

 

Aiheeseen liittyvää: