Morsdagsmedaljerna 2025

Regionförvaltningsverket i Södra Finland ber om förslag på mottagare av morsdagsmedaljer senast den 1 november 2024. Förslagen på morsdagsmedaljer bör skickas till det regionförvaltningsverk i vars område kandidatens hemkommun ligger.

Morsdagsmedaljen beviljas för meriter som exemplarisk fostrare av barn och ungdomar och främjare av familjeliv och föräldraskap. Medaljen kan också beviljas en person som i vidare utsträckning på ett solidariskt sätt tryggat omsorgen och omtanken om andra. Också andra mer allmänna meriter kan beaktas vid sidan av föräldraskapet. Avsikten är inte att bevilja morsdagsmedaljer till personer som är fostrare genom sitt yrke. Regionförvaltningsverket behandlar inte ansökningar som gäller utövare av yrkesmässig familjevård.

Nedre åldersgränsen för kandidaterna är 40 år. Målsättningen är dessutom att personerna som belönas med medalj ska representera så olika grupper som möjligt, till exempel förvärvsarbetande mammor, ensamförsörjare, husmödrar på landsbygden med flera och också olika minoritetsgrupper, såsom romer, samer och invandrare. Kandidaterna bör dessutom representera mammor i olika åldrar. Antalet barn är ingen avgörande motivering för att beviljas en morsdagsmedalj. Också adoptivmammor och fostermammor kan föreslås, inte bara biologiska mammor. Också mer omfattande samhälleliga aktiviteter och ansvar för fostran beaktas; exempelvis aktiviteter inom barnskydds- och familjeorganisationer, ungdoms- och idrottsorganisationer, skolnämnder och föräldraföreningar.

Målet är att de belönade mammorna kommer till morsdagsfesten i Helsingfors där medaljerna överräcks. De praktiska arrangemangen sköts av Mannerheims Barnskyddsförbund.

Finlands Vita Ros´ och Finlands Lejons riddarordnar har begärt att följande principer följs vid ansökningsförfarandet för morsdagsmedaljer:

  • Minst hälften av ansökningarna till riddarordnarna ska komma från kommuner, organisationer eller motsvarande samfund.
  • Högst hälften av förslagen får vara lämnade av barn till mammor som de föreslår att ska belönas. Varje sådan ansökan ska åtföljas av minst två tillförlitliga och av varandra oberoende bifallande utlåtanden från sådana organisationer eller andra samfund som känner familjen väl. Om det bara finns ett bifallande utlåtande eller om ett sådant saknas tas ansökan inte emot innan den har kompletterats med tillräckligt många bifallande utlåtanden.
  • Ansökningar som görs av andra anhöriga, bekanta, grannar eller motsvarande godtas inte om inte någon myndighet, organisation eller annan sammanslutning driver ärendet.

Regionförvaltningsverkets förslag görs enligt kvoter som utgår från invånarantalet. Den maximala kvoten för Södra Finlands område är 14 medaljer.

Morsdagsmedaljförslagen bör lämnas till Regionförvaltningsverket i Södra Finland senast den 1 november 2024 på adressen Regionförvaltningsverket i Södra Finland, PB 1, 13035 AVI.

Ytterligare information och anvisningar för blanketterna samt riddarordnarnas ordensförslagsblankett och bilageblanketten för ansökan om morsdagsmedalj. Blanketterna kan också beställas från regionförvaltningsverket.

Mer information i ärendet ger Leena Tulokas, tfn 0295 016 527, leena.tulokas(at)avi.fi

Relaterade nyheter:

Share This