Torjutaan ilkivaltaa yhdessä – vihjepalkkiojärjestelmä käytössä

Lohjan kaupungilla on käytössä vihjepalkkiojärjestelmä ilkivallanteoista. Kaupunki maksaa 100–300 euron suuruisia vinkkipalkkioita ilmiantajille, mikäli ilkivallan tekijä saadaan annetun vihjeen perusteella edesvastuuseen. Ilkivallan tekijällä on aina korvausvelvollisuus.

Kaupungissa on viime aikoina tapahtunut useita ilkivallantekoja. Kaupunki suhtautuu tapauksiin vakavasti ja on niiden myötä lisännyt läsnäoloaan esimerkiksi Mäntynummen koululla. Turvallisuuden lisäämiseksi ja ilkivallantekojen ehkäisemiseksi on hyödynnetty monialaista yhteistyötä.

– Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta koululla on ollut syyskuun puolivälistä lähtien perjantaisin ja lauantaisin vähintään kolme nuorisotyöntekijää. Myös päihdetyö ja erityisnuorisotyö ovat olleet mukana, ja lisäksi poliisin puolelta ehkäisevää ankkuritoimintaa jatketaan niin pitkään kuin on tarvetta, ehkäisevän päihdetyön päihdetyöntekijä Helena Sipiläinen kertoo. 

Myös valaistusta ja kameravalvontaa tullaan lisäämään koulun alueella.

Kannustamme kaikkia tarkkailemaan lähiympäristöään mahdollisten ilkivallantekojen varalta, ja ilmoittamaan niistä. Kannustamme myös käymään keskusteluja kotona nuorten kanssa ilkivallan vaikutuksista yhteiseen omaisuuteemme ja turvallisuuteemme. 

Näin ilmoitat

Ilmoitus ilkivallantekijästä jätetään sähköpostitse osoitteeseen ilkivalta@lohja.fi. Kerro viestissä tietosi tapahtuneesta sekä omat yhteystietosi lisätietoja ja palkkion maksua varten. Ilmoituksen tiedot ovat luottamuksellisesti vain hallintolakimiehen saatavissa, joka välittää tiedot poliisille. 

Mikäli ilkivallan tekijä jää kiinni annettujen tietojen ansiosta, laaditaan esitys palkkion maksamisesta. Palkkion suuruus vaihtelee vahingon laajuudesta riippuen 100–300 euron väliltä. Enintään 5000 euron vahingoissa palkkio on 100 euroa, 5001–10 000 euron vahingoissa 200 euroa ja yli 10 000 euron vahingoissa 300 euroa. Suuremmissa vahingoissa voidaan tapauskohtaisesti maksaa suurempiakin palkkioita. 

Ilmoittajan tietoja säilytetään siihen asti, kunnes vihjepalkkio on maksettu tai kunnes vihjeen kohteena olevan teon syyteoikeus on vanhentunut. 

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This