Pusulan Töllinkosken pato väistyy uhanalaisten vaelluskalojen tieltä


Pusulan Töllinkosken padon purkutyöt ovat nyt käynnissä. Hankkeessa ennallistetaan patoaltaan peittämä, perattu jokiuoma takaisin koskialueeksi ja elinympäristöksi uhanalaisille vaelluskaloille. Valmistuessaan Töllin vapaana virtaavasta koskesta tulee upea luontokohde.

Maanantaina 19.8.2024 käynnistyivät Töllinkosken padon purkutyöt, joiden avulla palautetaan arvokas jokiosuus lähemmäs luonnollista tilaansa. Perattu jokiuoma ennallistetaan noin puolen kilometrin pituiseksi koskialueeksi, ja sen avulla saadaan lisää elintilaa uhanalaisille vaelluskaloille. Padot, ja jokien perkaukset ovat suurin syy sille, että lähes kaikki vaelluskalalajit Suomessa ovat uhanalaisia, sillä padot estävät vaelluskaloja nousemasta lisääntymisalueille ja samalla lisääntymisalueita on tuhottu.

”Pato alkoi olla huonossa kunnossa ja sen ylläpito työlästä. Myös sedimentin karkaaminen alajuoksulle alkoi huolettaa, joten padon purku ja patoaltaan korvaaminen koskialueella alkoi vaikuttaa erittäin houkuttelevalta vaihtoehdolta”, Töllin Mylly Osuuskunnan varapuheenjohtaja ja padonpurkuvastaava Tuomas Mattila kertoo.

Aikoinaan myllyn ja kylän sähköistämiseksi rakennettu pato on ollut vuosikymmenten ajan käyttämätön. Pato on myös heikentänyt Pusulanjoki-Myllypuro-vesistön hydrologista ja ekologista tilaa. Pusulanjoki ja siihen etelämpänä yhdistyvä Nummenjoki ovat kulttuurimaisemaltaan ja luontoarvoiltaan Karjaanjoen merkittävimpiä vesistöalueita, ja jokireitillä on lukuisia myllypaikkoina käytettyjä koskia, joita on padottu ja perattu. Töllinkosken padon purkamisen ja koskialueen ennallistamisen jälkeen Pusulanjoesta, Nummenjoesta, Lohjanjärvestä ja Hiidenvedestä tulee yhtenäinen kalojen vaellusalue.

Hankkeen vetäjänä toimii Töllin-Mylly-Osuuskunta. Hanketta rahoittavat maa- ja metsätalousministeriön NOUSU-ohjelma ja WWF Suomi. WWF:n rahoitusosuuden mahdollistaa Lassi Leppisen WWF:lle tekemä suurlahjoitus. Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry on osallistunut ja edistänyt hanketta osana Lohikalat Karjaanjokeen -vesistövision ja Uudenmaan ELY-keskuksen vesiensuojelun tehostamisohjelman rahoittamaa LUUVIRSU-hanketta. Virtavesien hoitoyhdistys Virho ry on toiminut hankkeessa asiantuntijana ja myös kunnostanut Töllinkoskea. Suunnittelutyöstä vastaa Watec Oy, ja ennallistamisessa käytettävät kivet lahjoitti Rudus Oy

Lue lisää: https://wwf.fi/uutiset/2024/08/tollinkosken-pato-vaistyy-uhanalaisten-vaelluskalojen-tielta/

lähde: WWF/Heidi Volotinen
kuva: Juha-Pekka Saarelainen, Watec Consulting Oy, Töllin padonpurkutyömaa tiistaina 27.8.2024.

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This