Religiösa evenemang och gemensamma fester i skolor

Vilka skolevenemang räknas som religionsutövning och vilka inte?
I den finländska förskoleundervisningen och grundläggande utbildningen firas många
traditionella högtider, såsom julfest, vårfest och självständighetsdagen. Högtiderna utgör en del av finländsk kultur. Dessa gemensamma fester är de för alla elever avsedda gemensamma evenemang1. Dessa fester är inte religiösa evenemang, och det ordnas inga alternativa evenemang för dem. I gemensamma fester kan ingå några element, såsom Den blomstertid eller en psalm i julfesten, som hänvisar till religion. I skolornas traditionella fester kan även ingå andra motsvarande traditioner som i sig är religiösa. Ett enskilt religiöst element gör i princip ett evenemang inte religiöst2.

Skolan ordnar religiösa evenemang i samarbete med evangelisk-lutherska kyrkan i Lojo eller med andra kristna samfund. Sådana här evenemang omfattar exempelvis religiösa morgonsamlingar eller julottan. Ingen behöver delta i religiösa evenemang mot sin eller sin familjs övertygelse3.

Alternativ verksamhet till religiösa evenemang
Religiösa evenemang ordnas separat från den övriga verksamheten. Under religiösa evenemang erbjuder skolan alternativ verksamhet4. Den alternativa verksamheten övervakas och är till sin natur och sina mål så likadant som möjligt som den parallella verksamheten, förutom dess religiösa innehåll. Ingen ersättande verksamhet ordnas för enskilda religiösa element som ingår i gemensamma, traditionella fester, såsom vår- eller julfesten. Vid behov kan eleven övergå till en annan lokal medan ett religiöst element tar plats. Arrangemanget genomförs finkänsligt och med så lite uppmärksamhet som möjligt.

Samarbetet mellan hemmet och skolan i fråga om religiösa evenemang
Då skolan beslutar om skolans fester och evenemang samt deras innehåll, utövar den prövning för religiösa element. Skolans gemensamma fester är avsedda för alla skolelever och deras vårdnadshavare. På detta sätt strävar man i festarrangemangen efter att arrangemangen inte utesluter någon från en fest på grund av aspekter som gäller övertygelse.

I början av läsåret meddelar skolan om evenemangens innehåll med tillräcklig precision. Dessutom meddelar skolan var evenemangen ordnas5. Därutöver meddelar skolan om eventuella ändringar i tillräckligt god tid. Skolan meddelar även eventuella samarbetsaktörerna för evenemanget.

Vårdnadshavare har i uppgift att anmäla om elevens deltagande i religiösa evenemang via blanketten Elevens tillstånd i Wilma. Anmälan gäller tills vidare. Under läsåret kan vårdnadshavaren ändra sin anmälan med samma blankett.


1 Utbildningsstyrelsen, OPH-3903-2022

2 Grundlagsutskottets betänkande 10/2002 rd, 2/2014 rd, 16/2021 rd

3 Grundlagen, 11 § 2 mom.

4 Grundlagsutskottets betänkande 2/2014 vp.[1] Grundlagen, 11 § 2 mom.

5 Grundlagen, 11 § 2 mom.

 

Related to the subject: