Lohjan ilmasto- ja kiertotalousjohtamista kehitettiin YM:n avustamassa hankkeessa 2022-2024

Maisemaa ilmasta

Ilmastotyön toimintamalleja, viestintää ja hankintaosaamista kehitettiin Lohjan ilmasto- ja kiertotalousjohtamisen uudet käytännöt -hankkeessa 8/2022-4/2024

Hankkeen tavoitteet

Lohjan kaupunki on 1.1.2013 alkaen ollut osa Kohti hiilineutraalia kuntaa (HINKU)-verkostoa ja asettanut sen myötä itselleen tiukat päästövähennystavoitteet. Vauhdittaakseen ilmastotyön toteutumista, Lohjan kaupunki haki keväällä 2022 Ympäristöministeriöltä avustusta ilmasto- ja kiertotalousjohtamisen kehittämiseen. Hankkeen tavoitteina olivat myös ilmasto- ja kiertotalousviestinnän kehittäminen ja vähähiilisen hankinnan osaamisen vahvistaminen. Avustusta myönnettiin kaupungille 70% 100 000 euron kokonaiskustannuksista.

Lohja palkkasi syksyllä 2022 hankkeeseen projektikoordinaattorin, jonka tehtävänä oli koordinoida ja kehittää hankkeessa listattuja asioita yhdessä tulosyksiköiden ja johdon kanssa, sekä koordinoida Lohjan kaupungin ilmastotyöryhmän toimintaa.

Esimerkkejä hankkeen aikana saavutetuista tuloksista

Hanke edisti Lohjan ilmastotavoitteiden toteutumista ja aktivoi kaupungin HINKU-työtä uudenlaisten toimintamallien kehittämisen ja niiden jalkauttamisen avulla. Hankkeen aikana käynnistettiin tai vietiin läpi useita projekteja, esim. laaja energiansäästön 50/50-malli ja kalustekierron tehostaminen. Hankkeen myötä Lohja lisäsi myös ilmastotyötä näkyväksi ja mitattavaksi tuovan ilmastobudjetin vuosittaisiin talousarvioihin, mikä kytkee ilmastojohtamisen talousjohtamiseen.

Hankkeen myötä Lohjalla tunnistettiin merkittävimpiä päästölähteitä ja toteutettiin niihin liittyen muutama vähähiilinen hankintakokeilu. Vähähiilistä ja kiertotaloudenmukaista hankintaosaamista kehitettiin myös esimiehille järjestetyn koulutuksen avulla sekä vähähiiliseen rakentamiseen laaditun ohjeistuksen avulla.  Päästölaskentaan tutustuttiin esimerkiksi kaupungin ruokapalveluissa hyödyntämällä elintarvikkeiden päästötietoja ensimmäisen ilmastoruokaviikon järjestämisessä.

Ilmasto-, energiatehokkuus- ja kiertotaloudenmukaiset resurssiviisaustavoitteet vietiin hankkeen aikana Lohjan kaupunkistrategiaan ja hankintaohjelmaan.  

Ilmasto- ja kiertotaloustyön jatkuminen

Hankkeessa saavutetut tulokset ovat pitkäaikaisia, sillä ilmastotyö ja kiertotalouden toimintamallit ovat tulleet osaksi jokaisen yksikön toimintaa. Ilmasto- ja kiertotaloustyö jatkuu organisaatiossa vahvan strategisen tuen, uudistettujen käytäntöjen ja vahvistettujen resurssien avulla. Työn sitoutuneisuutta ja vaikuttavuutta tukee ilmastobudjetti, joka kehittyy vuosittain yhä paremmaksi ilmastotyön työkaluksi. Hankkeessa kehitettyjä toimintamalleja voi hyvin soveltaa laajemmin kaupungin sisällä ja muissakin kunnissa.

Hankkeen myötä Lohjalla havaittiin, että kun ilmasto- ja kiertotaloustyölle on omistettu erillinen toimenkuva, asioita voidaan edistää tehokkaasti. Hankkeen päätyttyä Lohjan kaupunki palkkasi vastuullisuus ja ilmastoasiantuntijan jatkamaan hankkeessa aloitettuja toimintamalleja ja kehittämistyötä.

Lue lisää hankekokonaisuudesta: https://ym.fi/-/yli-miljoona-euroa-kuntien-ilmasto-ja-kiertotaloustyohon (linkki vie ulkoiselle sivustolle)

Lisätiedot:

Kehittämispäällikkö Meliina Partio, meliina.partio@lohja.fi

Vastuullisuus- ja ilmastoasiantuntija Meeri Hartonen, meeri.hartonen@lohja.fi

Artikkelin kuva: Markku Levula

Aiheen mukaiset uutiset:

Share This