Målet är att följa nolllinjen när det gäller diskriminering och mobbning och att stärka säkerheten i barn- och ungdomsmiljöer (en omfattande välfärdsplan och en välfärdsplan för barn och ungdomar 2023-2025). En viktig åtgärd för att uppnå dessa mål är att fastställa principerna för ett säkrare utrymme.
Vi vill se till att alla invånare känner sig trygga i gemensamma utrymmen. Principer gör en värderingsvärld synlig och en politik vars kärna är jämlikhet. Genom att införa principer för ett säkrare tillstånd visar vi att vi är fast beslutna att vidta aktiva åtgärder för att förhindra diskriminering.
Principer för ett säkrare tillstånd kan skapas i en mängd olika lokaler och evenemang där människor möter varandra. Fysisk, social och psykisk säkerhet förverkligas i stor utsträckning i vardagen: arbetsplatser, småbarnspedagogik, skolor och skolskjutsar, läroanstalter, ungdomslokaler och andra mötesplatser för personer i olika åldrar och i samband med fritidsaktiviteter. Människor stöter också på varandra i offentliga lokaler som bibliotek, köpcentra, bussar, simhallar, kaféer och olika evenemang.
Ett säkrare utrymme är en plats som ger en känsla av fysisk, mental och social säkerhet. Målet är att ingen ska behöva möta någon form av diskriminering, mobbning, trakasserier eller våld. Ett säkert utrymme måste också nås och vara fritt från hinder. Principer och handlingssätt för ett säkrare utrymme syftar till att skapa ett utrymme där var och en genom sin verksamhet strävar efter att skapa en jämlik, respektfull och öppen atmosfär.
Införandet av principerna för ett säkrare utrymme är en konkret handling som gör det möjligt för oss att aktivt främja säkerheten för varje användare av utrymmet och möjligheten att delta i användningen och driften av utrymmet som vårt eget. I praktiken sker detta genom att man tillsammans med dem som använder utrymmet sammanställer gemensamma principer som alla som använder utrymmet måste följa. Vi behöver ett gemensamt engagemang för att skapa principer för säkrare lokaler och för att ta itu med situationer där man bryter mot principerna. Det är allas plikt att ta itu med trakasserierna och inte att förbli åskådare.
Det finns ingen formell formel för principerna om säkrare förhållanden. Varje enhet skapar en vägledning som passar den egna situationen. Hela gemenskapen måste förbinda sig att följa principerna. Var och en av oss kan uppföra sig respektfullt mot den andre och därigenom bidra till att öka säkerheten i ett tillstånd. Principer är bra att arbeta i en sådan form att de kan stå på gårdens vägg. Det är också viktigt att nämna hur man agerar om man upplever att principerna inte följs. Principerna kommer att diskuteras med alla som använder utrymmet och ansvaret kommer att fastställas för situationer där principerna inte följs.
Principer för en säkrare lägenhet i stadshuset
Ladda ner din egen grund för en säkrare plats
Principer för ett säkrare tillstånd för en allians
Principer för ett befolkningsförbunds tryggare tillstånd
Principer för ett säkrare utrymme i Georgsgatans simhall
Principer för ett säkrare utrymme för ungdomar
Maarit Lindman (specialsakkunnig), maarit.lindman@lohja.fi, tf. 050 3240987
Johanna Repola (specialsakkunnig), johanna.repola@lohja.fi, tf. 040 667059