Lohjan ympäristönsuojelumääräysten öljysäiliöitä koskevilla säännöksillä pyritään torjumaan öljyvahinkoja ja niiden aiheuttamaa maaperän ja vesistöjen pilaantumsita.
Lohjan ympäristönsuojelumääräysten 12 §:ssä annetaan määräyksiä polttonesteiden ja muiden terveydelle ja ympäristölle vaarallisten kemikaalien varastoinnista ja käsittelystä. Määräyksiin on kirjattu säännöksiä polttonesteiden säilyttämisestä pohjavesialueilla ja niiden ulkopuolella, säiliöiden tarkastamisesta, käyttämättömien maanalaisten säiliöiden poistamisesta ja tietojen antamisesta ympäristönsuojeluviranomaiselle. (Lohjan ympäristönsuojelumäärykset, pdf)
Lohjan ympäristönsuojelumääräyksissä velvoitetaan säilyttämään öljyjä ja muita kemikaaleja siten, että mahdollisissa vuototilanteissa niiden valuminen maaperään ja joutuminen edelleen pinta- ja pohjaveteen on estetty. Lämmitysöljyn säilytykseen käytettävissä säiliöissä tulee olla helposti luettavassa paikassa maininta siitä, mitä säiliö sisältää. Öljysäiliöt ja niiden suoja-altaat on sijoitettava siten, että niiden kunto voidaan todeta esteettömästi ja mahdolliset vuodot havaita nopeasti. Säiliöiden ja suoja-altaiden kuntoa on tarkkailtava säännöllisesti.
Öljysäiliön kunnosta huolehtiminen kannattaa, sillä oikein asennettu ja säännöllisesti huollettu säiliö on pitkäikäisempi ja turvallisempi. Mahdollisista öljyvahingoista on vaaraa sekä ihmisten terveydelle että ympäristölle ja ne ovat erityisen ongelmallisia pohjavesialueilla. Pohjavesi pilaantuu herkästi – jo yksikin litra öljyä riittää pilaamaan satoja litroja pohjavettä. Öljy leviää pohjavedessä nopeasti, ja sitä voi olla mahdotonta poistaa kokonaan.
Vastuu öljyvahingosta on aina säiliön omistajalla tai haltijalla. Öljyvahinkojen korjauskustannukset jäävät harvoin alle 10 000 euron. Jos kunnostustöitä tehdään rakennuksen sisätiloissa ja alapuolella, hankalissa maaperäolosuhteissa, kustannukset voivat nousta satoihin tuhansiin euroihin. Lisäksi saattaa olla mahdollista, ettei maaperää pystytä puhdistamaan ilman rakennuksen purkamista.
Ympäristönsuojelumääräysten mukaan öljysäiliöt putkivetoineen, hälytinlaitteineen ja suojarakenteineen tulee tarkastuttaa valtuutetulla tarkastajalla säännöllisin määräajoin vähintään taulukon 1 mukaisesti ellei säiliön kunto edellytä tiheämpiä tarkastuksia (taulukko 2). Tarkastuksen jälkeen tarkastuspöytäkirjan jäljennös tulee toimittaa välittömästi pelastusviranomaiselle ja ympäristönsuojeluviranomaiselle tiedoksi.
Öljysäiliöiden määräaikaistarkastukset tulee teettää Turvatekniikan keskuksen hyväksymällä urakoitsijalla. Lämmitysenergia Yhdistys ry:n urakoitsijajäsenet ovat Turvatekniikan keskuksen hyväksymiä ja rekisteröimiä yrityksiä. Öljylämmitysalan ammattiliikkeiden yhteystietoja saa Lämmitysenergia Yhdistys ry:n urakoitsijarekisteristä (puh. 010 617 7410) sekä Turvatekniikan keskuksen nettisivuilta.
1.6.2024 voimaan tulleiden Lohjan ympäristönsuojelumääräysten mukaan pinnoitettujen maanalaisten, maanvaraisten öljysäiliöiden käyttö on kielletty pohjavesialueilla. Kiinteistön omistajan tai haltijan tulee poistaa tällainen pinnoitettu öljysäiliö käytöstä mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään seuraavan määräaikaistarkastuksen yhteydessä.
Pinnoitettujen öljysäiliöiden käyttöä ei suositella muissakaan tapauksissa. Pinnoitus heikentää säiliön teräslevyn kunnon tarkastamista, sillä pinnoitteen alla olevan teräslevyn seinämän paksuutta ei voida luotettavasti mitata.
Lohjan ympäristönsuojelumääräyksissä velvoitetaan kiinteistön omistajaa tai haltijaa huolehtimaan siitä, että kiinteistöllä sijaitsevat maanalaiset öljysäiliöt täyttöputkineen poistetaan kiinteistöltä, kun niitä ei enää käytetä. Poistovelvoite koskee säiliöitä, jotka on poistettu käytöstä 1.1.2004 jälkeen. Käytöstä poistetun säiliön välitön poistovelvoite ei koske kellarissa, bunkkerissa tai muussa sisätilassa luonnollisen maanpintatason alapuolella sijaitsevia säiliöitä, jotka on säiliön tarkastuksen yhteydessä todettu ehjiksi. Säiliön poistovelvoite tulee ottaa näissäkin tapauksissa uudelleen tarkasteluun, mikäli rakennus puretaan.
Mikäli rakennuksen ulkopuolisen, maanalaisen öljysäiliön poistaminen ei ole mahdollista esimerkiksi hankalan sijainnin vuoksi, voi ympäristönsuojeluviranomainen myöntää luvan poiketa öljysäiliön poistamisvelvoitteesta. Tämä voidaan tehdä erillisen hakemuksen ja selvityksen perusteella, mikäli poikkeamisesta ei arvioida aiheutuvan ympäristön pilaantumisen vaaraa. Päätöksestä peritään voimassa olevan taksan mukainen maksu.
Ympäristönsuojelumääräysten mukaan öljyäsiliön tarkastuksen jälkeen tarkastuspöytäkirjan jäljennös tulee toimittaa välittömästi pelastusviranomaiselle ja ympäristönsuojeluviranomaiselle tiedoksi. Myös öljysäiliön käytöstä poistamisesta on tehtävä kirjallinen ilmoitus pelastusviranomaiselle ja ympäristönsuojeluviranomaiselle. Ilmoitus ympäristönsuojeluun on kätevintä tehdä alla olevalla lomakkeella.
Lisäksi Lohjan ympäristönsuojelu pyytää kaupunkilaisia toimittamaan tiedot myös mahdollisesta uuden öljysäiliön käyttöön ottamisesta tai öljylämmityksestä luopumisesta.
Jaana Tikkanenympäristötarkastajajaana.tikkanen(a)lohja.fipuh. 044 374 3598